ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ρεφλεξολογία  Μητρότητας

Ενδείξεις εφαρμογής της ρεφλεξολογίας στην εγκυμοσύνη

Ιστορική αναδρομή ρεφλεξολογίας

Η χρήση της ρεφλεξολογίας στην εγκυμοσύνη γενικότερα ή αλλιώς «Ρεφλεξολογία στη Μητρότητα» αποτελεί εξειδίκευση της Ρεφλεξολογίας και αναφέρεται σε όλα τα στάδια που συνδέονται με την γονιμότητα της γυναίκας δηλαδή από τη σύλληψη έως και τη λοχεία, εξειδίκευση με μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η Ρεφλεξολογία φαίνεται δηλαδή να καταλαμβάνει μια σημαντική θέση στα προβλήματα της γυναικολογίας. Η χρήση της είναι πολυεπίπεδη καθώς μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις τόσο πριν τη σύλληψη με σκοπό να θεραπεύσει υποκείμενα νοσήματα και να βελτιώσει την πιθανότητα γονιμοποίησης όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Η ρεφλεξολογία μαζί με μια συμβατική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν ξεμπλοκάροντας τον οργανισμό, να τον χαλαρώσουν, να αποβάλει το άγχος, και να «του θυμίσει να κάνει απλά τη δουλειά του». Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση μήτρας-ωοθήκης, φέρνει ισορροπία στο ενδοκρινικό σύστημα, και τέλος βελτιώνει τη ψυχική διάθεση. Ο ρεφλεξολόγος πιέζοντας με συγκεκριμένες τεχνικές τα ανάλογα σημεία μπορεί να μεταφέρει πολύ ισχυρά ερεθίσματα στα όργανα του γεννητικού συστήματος και σε άλλα σχετιζόμενα σημεία ή όργανα, και να βοηθήσει σε πολλά θέματα, όπως στην υπογονιμότητα, στην δυσμηνόρροια, στην εγκυμοσύνη, στη λοχεία, στην επιλόχειο κατάθλιψη, και στην εμμηνόπαυση.
Είναι λοιπόν κατανοητό ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο στα πέλματα που να αφορά αποκλειστικά στην διαδικασία της εγκυμοσύνης αλλά ο ειδικός καλείται να συνδυάσει σημεία με βάση τα συμπτώματα. Ειδικότερα για την εγκυμοσύνη, κάποια από τα αντανακλαστικά σημεία που βρίσκονται στο άκρο πόδι και αφορούν σε όργανα που σχετίζονται με αυτήν είναι τα σημεία για την υπόφυση, τον θυρεοειδή αδένα , τα επινεφρίδια, τη σπονδυλική στήλη, το διάφραγμα, το ηλιακό πλέγμα, τους βουβωνικούς λεμφαδένες, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τη μήτρα.
Μέχρι σήμερα, υπάρχει μικρός αριθμός μελετών που διερευνά τις επιπτώσεις της ρεφλεξολογίας προγεννητικά ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και που να οδηγούν σε ασφαλή και γενικεύσιμα συμπεράσματα. Εντούτοις, η μέχρι τώρα έρευνα υποδεικνύει υψηλό βαθμό θετικής επίδρασης με μικρή πιθανότητα κινδύνων από την εφαρμογή της. Η ρεφλεξολογία βοηθάει τις γυναίκες στα συμπτώματα αλλά και στην ισορροπία του σώματος να επανέλθει.

Γενικά, στην περίοδο της εγκυμοσύνης οι αλλαγές που νιώθει μια γυναίκα είναι έντονες τόσο σε ορμονικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Μελέτες έχουν αναφέρει θετικές αλλαγές στην ποιότητα ζωής, μείωση του στρες και του πόνου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

 • Μελέτες του 2010 και 2011 που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν έδειξαν ότι η ρεφλεξολογία κατά την εγκυμοσύνη μείωσε σημαντικά τον πόνο, ειδικότερα κατά τη διάρκεια των ωδινών.
  • Μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Midwifery έδειξε βελτιωμένη ποιότητα ύπνου σε γυναίκες μετά τον τοκετό.
 • Μελέτη σε δείγμα 61 εγκύων έδειξε ότι 6 εβδομαδιαίες θεραπείες ρεφλεξολογίας πριν από τον τοκετό σε γυναίκες που παρουσίαζαν πόνο στην πλάτη ή/και πυελική ζώνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μείωσαν σημαντικά τη διάρκεια και την ένταση των ωδινών.
 • Μειωμένα επίσης επίπεδα πόνου και στρες για γυναίκες με πόνο στην πλάτη ή πόνο στην πυελική ζώνη βρέθηκαν σε έρευνα του 2018 που πραγματοποιήθηκε σε 90 εγκυμονούσες.

Επίσης άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι μερικές συνεδρίες ρεφλεξολογίας είναι εξίσου αποτελεσματικές όσο και μια αναγνωρισμένη συμβατική θεραπεία για μια ποικιλία καταστάσεων όπως η μείωση αρτηριακής πίεσης, πόνου, οιδήματος κάτω άκρων κ.α. χωρίς να συνδέεται με παρενέργειες. Το πιο εμφανές όμως αποτέλεσμα που αναφέρεται στις έρευνες είναι η εμπειρία βαθιάς χαλάρωσης και ευεξίας που φαίνεται να νοιώθουν οι γυναίκες μετά το τέλος της συνεδρίας. Η ανταπόκριση χαλάρωσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κατά την διάρκεια της συνεδρίας καθώς έτσι ενεργοποιείται η απελευθέρωση ενδορφινών που έχουν και αναλγητική δράση. Έτσι, φαίνεται από μελέτες, ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η ρεφλεξολογία ενδυναμώνει το ενδοκρινικό και κυκλοφορικό σύστημα, μειώνει τη πιθανότητα δυσκοιλιότητας και ενδυναμώνει τη μήτρα και το περίνεο ώστε να επιτευχθεί ευκολότερος τοκετός.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ

Τα Ωφέλη της Ρεφλεξολογίας κατα την εγκυμοσύνη

 

Γενικά, η εφαρμογή της ρεφλεξολογία και οι στόχοι της συχνά συνδέονται με προβλήματα και νοσήματα ανάλογα με το τρίμηνο κύησης.

Έτσι 

 

 • Στο πρώτο τρίμηνο συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης, της ναυτίας/έμετου, της δυσκοιλιότητας, της κεφαλαλγίας, των μυϊκών πόνων και της αλλαγής διάθεσης. Η εργασία στο αντανακλαστικό των ωοθηκών μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών τους, ενώ η επεξεργασία του σπονδυλικού αντανακλαστικού μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση χαλάρωσης.
 • Στο δεύτερο τρίμηνο βοηθάει στον έλεγχο του διαβήτη κύησης, την υπέρταση, την ισχιαλγία, τους πόνους των αρθρώσεων, και τις μυϊκές κράμπες. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα θα πρέπει να γίνει επεξεργασία/ενεργοποίηση του αντίστοιχου αντανακλαστικού. Επίσης, η εργασία πάνω στο οισοφαγικό αντανακλαστικό μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην πρόληψη της παλινδρόμησης. Η εστίαση σε λεμφικά σημεία στη θωρακική και πυελική περιοχή συμβάλει τέλος στην μείωση του οιδήματος.
 • Στο τρίτο τρίμηνο βοηθάει στην δυσκολία της αναπνοής, τις «καούρες», την συχνοουρία, τους πόνους στη μέση, τις αιμορροΐδες και τα οιδήματα. Η ρεφλεξολογία επικεντρώνεται στα λεμφικά σημεία της πυέλου, του θώρακα και της κοιλιάς. Η εργασία θα πρέπει να εκτελείται πάνω από το έντερο, ώστε να επιτευχθεί εκκαθάριση των οδών του ιερού νεύρου, το οποίο μεταδίδει ερεθίσματα στον τράχηλο. Συνιστάται να πραγματοποιούνται συχνότερες συνεδρίες ρεφλεξολογίας μετά την 30η εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό, ειδικά λίγο πριν τον τοκετό, οι θεραπείες ρεφλεξολογίας επικεντρώνονται στις πυελικές και ιερές περιοχές για να χαλαρώσουν και να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στη λεκάνη. Η ενεργοποίηση του παγκρέατος στοχεύει στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του καρδιακού αντανακλαστικού για να καλυφθεί το αυξημένο φορτίο στην καρδιά της μητέρας. Τέλος η εργασία στην αναπαραγωγική περιοχή στοχεύει στη χαλάρωση, την τόνωση και την εξισορρόπηση των ορμονών.

Κίνδυνοι της εφαρμογής της ρεφλεξολογίας στην εγκυμοσύνη

Η ρεφλεξολογία πρέπει να πραγματοποιείται από πλήρως καταρτισμένους θεραπευτές. Θεωρείται μια ευχάριστη, εναλλακτική βοήθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς εδώ δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα ή εργαλεία που να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της εγκύου ή του εμβρύου, δεν φαίνεται να υπάρχει γενική αντένδειξη στην εφαρμογή της αλλά προτείνεται να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού. Παρόλα αυτά ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στο πρώτο τρίμηνο, (χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση). Την περίοδο αυτή καλό είναι να επιλέγεται ένα χαλαρωτικό μασάζ των κάτω άκρων με πολύ ελαφριές πιέσεις. Επίσης, όσον αφορά στο διαβήτη κύησης, οι γυναίκες μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία ρεφλεξολογίας με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιούν μέτρηση του σακχάρου τους πριν αλλά και μετά την συνεδρία, καθώς η ρεφλεξολογία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τον ορμονών.
Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι τεχνικές ρεφλεξολογίας δεν πρέπει να εφαρμόζονται και αφορούν συνθήκες κρίσιμης κατάστασης όπως είναι οι κάτωθι:

 • Ιστορικό ασταθούς εγκυμοσύνης
 • Υδρόμνιο
 • Προδρομικός πλακούντα
 • Κίνδυνος εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.
Στης παραπάνω περιπτώσεις η ρεφλεξολογία μπορεί να αντικατασταθεί με ένα μασάζ εγκυμοσύνης για την χαλάρωση της γυναίκας.
Ένα σημείο που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής είναι το γεγονός ότι πολλές έγκυες γυναίκες χρησιμοποιούν γενικά εναλλακτικές θεραπείες όπως η ρεφλεξολογία χωρίς να ενημερώνουν τον θεράποντα ιατρό, καθώς θεωρούν ότι θα δεχθούν αρνητική κριτική, συχνά λόγω άγνοιας ή προκατάληψης. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη η πιθανότητα εφαρμογής της αλλά και ο μηχανισμός δράσης να είναι καλά κατανοητά από τη θεραπευτική ομάδα, ώστε οι σχετιζόμενοι επαγγελματίες υγείας να μπορούν να συμβουλεύουν, να συζητούν και να τεκμηριώνουν τα επιχειρήματά τους όταν ζητείται η γνώμη τους από τις εγκυμονούσες. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τους ρεφλεξολόγους μητρότητας να τις ενημερώνουν για τη σημασία πληροφόρησης της θεραπευτικής ομάδας από την οποία λαμβάνουν συμβατική θεραπεία και ίσως να λαμβάνουν γραπτή συγκατάθεση από αυτούς ειδικά όταν πρόκειται για κυήσεις υψηλού κινδύνου.
Η προηγμένη γενικά εκπαίδευση στη ρεφλεξολογία μητρότητας και η κατανόηση της φυσιολογίας της εγκυμοσύνης, επιτρέπει στον ρεφλεξολόγο σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό να προσαρμόσει τις θεραπείες σε αυτό που χρειάζεται η κάθε γυναίκα ξεχωριστά και να την βοηθήσουν όλοι μαζί να κάνουν το αδύνατο…….. ΔΥΝΑΤΟ.

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΔΩΡΟ

ομορφιάς και χαλάρωσης

ΕΛΑΤΕ

Χαρίστε στον εαυτό σας μια μέρα χαλάρωσης και ομορφιάς

695 548 1517

Οδός Σινά 24 - Πόρος

Ηρακλειο